Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Joustoluotto

Joustoluotto

Joustoluotto on jatkuvasti käytettävissä oleva laina. Voit nostaa joustoluottoa aina tarvittaessa ja maksaa sitä takaisin sinulle sopivassa aikataulussa.

Joustoluottoa hakiessa sinulle määritellään luottoraja, jonka puitteissa voit tehdä nostoja. Kun lyhennät lainaa, vapautuu joustavaa luottoa takaisin käyttöösi. Joustoluotto toimii siis luottokortin tavoin, mutta sen hakeminen on paljon nopeampaa ja helpompaa.

Joustavaa luottoa ilman vakuuksia

Joustoluotto sopii hyvin tilanteisiin, joissa rahantarve iskee yllättäen. Kun joustava tililuotto on kerran avattu, voi rahasummia nostaa tililtä milloin tahansa.

Myös joustoluoton hakeminen on tehty helpoksi. Voit hakea joustoluottoa haluamallesi luottorajalle netin kautta, eikä hakemukseen tarvita vakuuksia. Saat lainapäätöksen yleensä saman tien, minkä jälkeen saat luoton käyttöösi parhaassa tapauksessa heti.

Koko lainasummaa ei tarvitse nostaa joustoluotossa kerralla. Jos esimerkiksi saat lainapäätöksen 3 000 euron joustoluotolle, voit nostaa luottoa ensimmäisen kuun aikana vaikkapa 300 euroa ja seuraavassa kuussa 200 euroa. Korkoa maksat vain nostamastasi määrästä, et koko luottolimiitistä.

Joustoluottoa myös yöaikaan

Yksi joustoluoton hyvistä ominaisuuksista on, että se on käytettävissä milloin tahansa.

Joustoluoton ensimmäinen erä on nostettavissa lain mukaan kello 07-23 välisenä aikana, mutta sen jälkeen voit siirtää luottoa omalle tilillesi aivan milloin tahansa ilman erillisiä hakemuksia tai neuvotteluita.

Miten joustoluotto toimii?

Joustoluottoa voi verrata luottokorttiin, eli luoton avulla voi saada lisää liikkumavaraa omaan rahatilanteeseen. Voit esimerkiksi jonain kuukautena tarvita lisärahoitusta johonkin suurempaan hankintaan, ja joustoluottoa käyttämällä sinun ei tarvitse ottaa sitä varten kallista pikalainaa.

Joustoluoton kulut juoksevat vain siitä osasta, mikä luoton limiitistä on käytetty – jos et siis käytä luottoa, ei siitä myöskään aiheudu kustannuksia.

Joustoluotto on joustavaa lainaa, jota voit käyttää milloin haluat. Saat luoton käyttöösi tekemällä luottotililtä noston omalle tilillesi. Rahat siirtyvät tilille välittömästi. Voit tehdä nostoja luottorajasi puitteissa niin usein kuin haluat ja sen kokoisissa erissä kuin tarvitset.

Esimerkki joustoluoton käyttämisestä:

Joustoluotto on myönnetty 4 000 euron luottorajalla. Teet luottotililtä kaksi nostoa, joista toinen on 400 euroa ja toinen 1 100 euroa. Maksat tämän jälkeen korkoa 1 500 eurosta (et siis 4 000 eurosta). Voit nostaa lainaa halutessasi vielä 2 500 euroa.

Sen jälkeen maksat lainaa takaisin 1 000 euroa. Tililuotosta on tällöin käytetty 500 euroa, josta korko edelleen juoksee. Voit nostaa luottoa 3 500 euroa, sillä maksamasi lainasumma vapautui uudelleen käyttöösi joustoluotto-pääomaan.

Joustoluoton korotus

Joustoluotto myönnetään summalle, joka on suhteessa tuloihisi. Jos taloudellinen tilanteesi paranee, on sinun halutessasi mahdollista hakea joustoluotto alkuperäistä suuremmalle summalle.

Joustoluoton lyhentäminen

Joustoluotto on joustava myös takaisinmaksun suhteen. Joustoluotolla ei ole lainkaan kiinteää takaisinmaksuaikaa, vaan voit lyhentää lainaa siinä tahdissa, kuin omaan rahatilanteeseen sopii. Voit lyhentää joustoluottoa joko pienemmissä kuukausierissä tai maksaa takaisin koko summan yhdellä kertaa.

Kun maksat joustoluottoa takaisin, saat lyhentämäsi summat uudelleen käyttöösi ilman uutta hakemusta. Luoton pois maksaminen ei siis tarkoita, että lainasopimus päättyy.

Joustoluotto ja lyhennysvapaa

Yleensä joustoluotto on mahdollista myös tauottaa lyhennysvapaan kuukauden ajaksi. Lyhennysvapaan kuukauden aikana sinun tarvitsee maksaa takaisin vain koron ja mahdollisten lainakulujen osuus, eli voit pitää taukoa varsinaisen lainasumman lyhentämisestä. Lyhennysvapaa kuukausierä antaa mahdollisuuden tasapainottaa budjettia ilman lisälainan nostamista.

Lyhennysvapaata ei kuitenkaan kannata käyttää liian tiuhaan, sillä se tulee nostamaan lainan kokonaiskustannuksia ja pidentämään laina-aikaa.

Kuka voi hakea joustoluottoa?

Joustoluottoa voi hakea, jos:

 • olet yli 18-vuotias (jotkut lainayhtiöt edellyttävät vähintään 20 vuoden ikää),
 • sinulla on säännölliset tulot,
 • luottotietosi ovat kunnossa,
 • asut vakituisesti Suomessa ja
 • sinulla on suomalainen pankkitili ja verkkopankkitunnukset.

Joustoluotto annetaan hakijan tuloihin suhteutettuna. Voit hakea joustoluottoa, vaikka olisit eläkkeellä tai opiskelija, sillä lainan antaja määrittelee lainatarjouksessa, kuinka paljon joustoluoton maksimimäärä voi olla. Iso joustoluotto on kuitenkin mahdollista saada vain, jos käyt vakituisesti töissä.

Joustoluoton hakeminen on helppoa

Joustoluotto on nopea ja kätevä laina, jota voi hakea netistä ilman vakuuksia ja liitteitä. Paras joustoluotto löytyy vertailemalla tai kilpailuttamalla joustoluotto ilmaisen vertailupalvelun avulla.

Luoton hakeminen aloitetaan määrittelemällä halutun kokoinen joustoluotto. Joissain lainayhtiöissä joustava luotto voi olla korkeintaan 2 000 euroa, mutta jotkut pankit ja rahoituslaitokset voivat myöntää joustavaa lainaa, jossa luoton määrä on jopa 8 000 euroa. Tyypillinen joustoluotto on kuitenkin kooltaan parin-kolmentuhannen euron luokkaa, ja sellaisen myös saa suhteellisen helposti.

Joustoluoton hakeminen on helppoa, sillä etenkin noin parin tonnin joustava luotto voidaan myöntää ilman palkkakuitteja tai muita liitteitä. Automaattiset lainajärjestelmät hoitavat tulotason ja luottotietojen varmistuksen asiakkaan puolesta. Näin hakemus on mahdollista täyttää helposti muutamassa minuutissa, ja joustoluottoa on mahdollista saada tilille saman päivän aikana.

Vinkkejä joustoluoton hakemiseen:

 1. Vertaile tai kilpailuta joustoluotto. Mitään lainaa ei kannata ottaa ilman vertailua, sillä ilman vakuuksia myönnettävissä luotoissa todellinen vuosikorko vaihtelee melko paljon.
 2. Ota todistukset tuloista esille ennen lainahakemuksen teon aloittamista. Kaikki lainanantajat eivät tositteita kysy, mutta etenkin suurempien summien kohdalla voit joutua lähettämään lainayhtiölle palkkalaskelman, eläkepäätöksen tai verotuspäätöksen.
 3. Ole huolellinen. Pienetkin virheet hakemuksessa voivat kostautua, sillä väärät tiedot voidaan tulkita huijausyritykseksi. Lue hakemus vielä kertaalleen huolellisesti läpi ennen sen lähettämistä ja kiinnitä huomiota etenkin ilmoittamiisi numeraalisiin lukuihin.

Milloin joustoluotto evätään hakijalta?

Aivan jokainen joustoluotto-hakemus ei mene läpi. Jos sinun hakemasi joustoluotto evätään, voi syynä olla merkinnät luottotiedoissa tai muut avoimet lainat, joiden yhteenlaskettu summa ylittää lainanantajan määrittelemän rajan. Myös epäsäännölliset tulot voivat olla este joustoluoton myöntämiselle.

Joustoluotto voi jäädä saamatta siitäkin yksinkertaista syystä, että hakemus on täytetty hutiloiden tai virheellisesti. Hae joustoluottoa vain oikeilla tiedoilla (ne tarkastetaan) ja ole huolellinen niin nimien kuin numeroidenkin oikeinkirjoituksessa. Virheelliset tiedot johtavat aina lainahakemuksen hylkäämiseen.

Joustoluottojen vertailu

Kaikki ilman vakuuksia annettavat joustoluotot eivät ole samanlaisia, ja eri lainafirmat arvottavat hakijoita eri tavalla. Älä hae joustoluottoa ilman lainavertailua tai kilpailutusta, sillä nopeankin vertailun avulla voit saada säästettyä isoja summia. Hae lainaa siis vasta vertailun jälkeen.

Näitä ominaisuuksia vertailemalla löytyy paras joustoluotto:

 • Luottoraja (voi olla esimerkiksi 1 000 euroa tai jopa 5 000 euroon asti)
 • Lainan kuukausierä
 • Kuinka pian saat lainan käyttöösi
 • Lainanhoitokulut (maksimissaan 150 euroa / 12 kk)
 • Mahdollisuus lyhennysvapaisiin kuukausiin.

Voit myös valita joustoluoton kilpailutuksen kautta, jolloin voit saada yhdellä hakemuksella monia eri lainatarjouksia vertailtavaksesi.

Joustoluotolla voit nostaa rahaa tilillesi tarpeen mukaan

Joustoluotto on kätevä valinta moneen tilanteeseen juuri joustavuutensa ansiosta. Voit nostaa rahaa tilillesi silloin kuin sitä tarvitset, ja myös maksaa lainaa takaisin omassa tahdissasi.

Joustoluoton avulla voit tehdä asioita, jotka muuten jäisivät toteuttamatta. Voit nostaa joustoluottoa nopeasti eteen tulevissa tilanteissa – esimerkiksi löytäessäsi tyylikkään vintage-laukun kirpputorilta.

Joustava luottotili sopii lapsiperheen alati muuttuvaan arkeen tai varakassaksi pidemmälle lomamatkalle. Molemmat elämäntilanteet ovat ainutlaatuisia hetkiä elämässä, jolloin aivan kaikesta ei kannata tinkiä. Vai oletko remontoimassa kotia? Joustoluoton avulla voit varautua yllättäviin kuluihin, jos esimerkiksi haluatkin päivittää kylpyhuoneen laatat kalliimpaan versioon tai maalauksen sijasta tapetoida olohuoneen.

Joustoluotto ja luottokortti – mitä eroa?

Luottokortti on monilta ominaisuuksiltaan samanlainen kuin joustoluotto. Molempien luottotyyppien kohdalla luottoa voidaan myöntää helposti muutamia tuhansia euroja, ja nostoja tai ostoksia voi tehdä luottolimiitin puitteissa kuinka paljon tahansa.

Suurin ero joustoluoton ja luottokortin välillä on itse fyysinen kortti ja se, että joustoluotto on käytettävissä välittömästi. Luottokortin hakeminen on usein hitaampaa kuin joustoluoton hakeminen, ja kortin kotiin postituskin kestää. Joustoluotto puolestaan myönnetään usein välittömästi sähköisten hakujärjestelmien ansiosta, ja voit saada luoton helposti käyttöösi jopa vartin sisällä.

Joustava luotto ja joustava laina-aika

Joustoluotto on oikea lainavalinta vaihteleviin elämäntilanteisiin. Joustoluottoa voit lyhentää isompia summia rahatilanteen niin salliessa ja vastaavasti joinain kuukausina maksaa luottoa takaisin vain minimiosuuden.

Laina-aika ei yleensä ole joustoluotossa kiinteä, sillä joustoluotto toimii luottokortin tavoin. Jos maksat luoton nopeasti takaisin, jää laina-aika lyhyeksi ja kulut pieniksi. Isompien kertaostosten kohdalla voit kuitenkin maksaa joustoluoton pois pienemmissä erissä, jolloin käyttöösi vapautuu kuukausittain enemmän rahaa.

Joustava luotto jää myös käyttöösi senkin jälkeen, kun olet maksanut kaikki erät pois. Laina-aika on siis joustava, ja voit nostaa rahaa luottotililtäsi tarpeen vaatiessa ilman lainaneuvotteluita tai uuden hakemuksen tekemistä.

Joustoluoton korko

Joustoluoton todellinen vuosikorko vaihtelee eri pankkien ja lainanantajien välillä sekä myös hakijakohtaisesti. Halvimmillana joustoluoton korko voi olla noin 5 prosenttia ja kalliimmillaan 19 prosenttia (vuonna 2023 päivitetyn kuluttajansuojalain mukaan suurin mahdollinen korko on 15 prosenttia + viitekorko).

Joustoluoton todellinen vuosikorko lasketaan ynnäämällä yhteen joustoluoton korko sekä muut lainakustannukset. Käytännössä suurin mahdollinen todellinen vuosikorko asettuu 28 prosentin tietämille.

Koska todellinen vuosikorko vaihtelee eri lainanantajien välillä, kannatta myös joustoluotto aina vertailla ja kilpailuttaa halvimman vaihtoehdon löytämiseksi.

Vakuudeton joustoluotto – usein kysytyt kysymykset

Kenelle joustoluotto ilman vakuuksia voidaan myöntää?

Joustoluotto voidaan myöntää ilman vakuuksia yli 18-vuotiaalle hakijalle, jolla on vakituiset tulot (pienetkin tulot riittävät) sekä puhtaat luottotiedot. Hakijalla pitää olla suomalainen pankkitili, johon kuuluu verkkopankkitunnukset.

Saako joustoluottoa ilman luottotietoja?

Ei saa. Jos sinulla on maksuhäiriömerkintöjä eli luottotietosi eivät ole kunnossa, jää joustoluotto saamatta. Ilman luottotietoja on käytännössä mahdotonta saada mitään lainaa, joten omista raha-asioista kannattaa pitää huolta.

Miten joustoluotto eroaa kulutusluotosta?

Joustoluotto on jatkuva tililuotto, jolta voi tehdä nostoja oman luottolimiitin puitteissa ilman uutta hakemusta. Kulutusluotto on puolestaan laina, joka otetaan tietylle summalle ja nostetaan kerralla. Kulutusluotto sopii esimerkiksi auton ostoon, joustoluotto puolestaan arjen äkillisiin kuluihin. Älä hae joustoluottoa kertaostokseen.

Mikä on lainoista paras: joustoluotto, pikalaina vai kulutusluotto?

Lainojen paremmuus riippuu täysin lainan tarpeesta. Jos rahantarve iskee usein, on lainoista paras joustoluotto. Yksityisen hammaslääkärikäynnin maksaa pikalainallakin, mutta suurempi hammasremontti voi edellyttää kulutusluoton ottamista.

Saako joustoluottoa yöllä?

Joustoluottoa voit hakea yöaikaankin, mutta ensimmäisen lainaerän saat käyttöösi vasta aamuseitsemän jälkeen. Tämän jälkeen voit käyttää lainaa haluamallasi tavalla: voit nostaa joustoluottoa tilillesi milloin tahansa, sinulle myönnetyn limiitin puitteissa.

Voiko työtön hakea joustoluottoa?

Kyllä voi. Joustoluottoa voi saada ilman vakuuksia myös työttömänä tai eläkeläisenä, kunhan tulot ylittävät lainanantajan määrittelemän rajan (esim. 7 200€ / 12 kk). Mikäli tulosi eivät ole suuret, hae silti luottoa. Todennäköisesti voit saada ainakin joustoluoton, jossa on pieni kuukausierä.

Onko joustoluotto sama kuin joustava laina?

Eri lainoista viljellään erilaisia termejä, ja aina niillä ei tarkoiteta samaa asiaa. Joustoluotto ja joustava laina ovat periaatteessa sama asia, mutta joissain yhteyksissä joustavalla lainalla tarkoitetaan kulutusluottoa, jota myös voit hakea helposti ja joustavasti. Voit tältä sivulta lukea, miten joustoluotto toimii.

Voiko joustoluoton maksaa kerralla pois?

Kyllä voi. Joustoluoton idea on, että voit hakea sitä haluamallesi summalle ja sen jälkeen voit nostaa lainaa aina tarvittaessa esimerkiki 2 000 euroon asti. Joustoluottoa voi lyhentää joko aivan pienissä erissä tai vaihtoehtoisesti voit valita, että maksat joustoluoton pois yhdellä kertaa.