Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Lainaa yhteishakijan kanssa

Lainaa yhteishakijan kanssa

Lainaa saa sitä paremmilla ehdoilla, mitä varmempi lainan takaisinmaksu on. Tästä syystä yhteishakijan lisääminen lainahakemukseen johtaa lähes aina parempaan lainatarjoukseen.

Yhteishakijan kanssa on mahdollista saada lainaa isomman summan ja pienemmällä korolla kuin yksin hakiessa. Voit hakea lainaa rinnakkaishakijan kanssa aina 60 000 euroon asti.

Kun haet lainaa yhteishakijan kanssa, otetaan lainahakemuksessa huomioon molempien hakijoiden tulot ja taloudellinen tilanne. Molemmat hakijat ovat myös yhtä lailla vastuussa lainasta.

Miksi hakea lainaa yhdessä rinnakkaishakijan kanssa?

Yhteishakijan kanssa lainan saaminen on monella tavalla helpompaa kuin lainaa yksin hakiessa. Jos sinulla on esimerkiksi epäsäännölliset tulot, sinun voi olla vaikeaa saada lainaa yksin.

Jos lainaa on tarkoitus ottaa useita tuhansia euroja, parantaa yhteishakija lainan saamisen mahdollisuutta oleellisesti. Kun haet isoa lainaa yhteishakijan kanssa, saat taatusti lainalle myös alhaisemman koron.

Hyviä puolia, kun haet lainaa rinnakkaishakijan kanssa:

  • Suurempi lainasumma
  • Pienempi todellinen vuosikorko
  • Pidempi laina-aika

Yhteishakijan liittäminen lainaan täytyy tehdä heti lainahakemuksen tekemisen yhteydessä. Yhteishakijan kanssa haettavan lainan voi kilpailuttaa samalla tavalla kuin yksin hakiessa, eikä rinnakkaishakijan liittäminen lainahakemukseen aiheuta hakijalle mitään ylimääräisiä kustannuksia.

Lainat.comin kautta voit testata riskittömästi rinnakkaishakijan vaikutusta omassa lainahakemuksessasi. Lainatarjouksien pyytäminen ja lainavertailu ei sido sinua mihinkään.

Yhteishakijan kanssa voit saada suuremman lainan

Kun lainaa hakee yhdessä rinnakkaishakijan kanssa, voi saada lainaa 60 000 euroa ilman vakuuksia. Lainasumma voi tietysti olla myös pienempi, mutta pienissä lainoissa yhteishakijan olemassaolo voi vaikuttaa vähemmän. Käytännössä rinnakkaishakija on tärkeä, kun lainasumma on yli 10 000 euroa.

Toisen hakijan kanssa voit hakea lainaa myös pitkälle laina-ajalle. Esimerkiksi aiemmin mainitun 60 000 euron lainan voi saada 1-15 vuoden laina-ajalla – laina, jonka saamiseen yksin tarvittaisiin jo muhkeat kuukausitulot tai muuten todella hyvä taloudellinen tilanne.

Yhteisiin menoihin yhteinen laina

Hakijalle on lähes aina edullisempaa hakea lainaa yhteishakijan kanssa kuin yksin. Kaksi maksajaa on lainaa myöntävän pankin tai lainafirman kannalta riskittömämpi vaihtoehto, joten on selvää, että lainaa saa paremmilla ehdoilla ja usein myös enemmän.

Isompia lainoja (yli 10 000 euroa) haetaan usein kodin tai perheen tarpeisiin. Jos taloudessa on kaksi aikuista, kannattaa esimerkiksi kodin remontointiin tai yhteiseen lomamatkaan hakea lainaa yhteishakijan kanssa – etenkin, jos joka tapauksessa kumpikin puoliso maksaa lainaa takaisin.

Samassa taloudessa asuvien kannattaa siis hakea lainaa yhdessä ainakin silloin, jos molempien hakijoiden luottotiedot ovat kunnossa ja talousasiat muutenkin mallillaan. Näin saatte isomman lainan, jossa on pieni todellinen vuosikorko.

Yhdistä lainat yhteishakijan kanssa

Onko sinulla ja puolisollasi tai perheenjäsenelläsi molemmilla useita omia, pienempiä lainoja? Tällaisessa tapauksessa kaikki vakuudettomat lainat on fiksua yhdistää rinnakkaishakijan kanssa. Voitte saada yhdessä ison ja edullisen lainan, jolla voi maksaa pois kaikki vanhat lainat.

Lainoja yhdistellessä kannattaa laskea yhteen kaikki vakuudettomat pienlainat. Isoja tai vakuudellisia lainoja, esimerkiksi asuntolainaa, ei kannata yhdistellä.

Voit saada lainaa rinnakkaishakijan kanssa ilman vakuuksia jopa 60 000 euroon asti ja käyttää summan lainojen yhdistelyyn. Laske yhteen kaikki yhdisteltävät lainat, täytä hakemus ja hae lainaa Lainat.comin lainavertailun kautta. Näin varmistat saavasi yhdistelylainan, jolla on mahdollisimman pieni todellinen vuosikorko.

Millainen on hyvä yhteishakija lainalle?

Kun haet lainaa yhteishakijan kanssa, on tarkoituksena saada lainalle eräänlaiset ”vakuudet”. Yhteishakijan käyttäminen on rinnastettavissa lainan takaamiseen, vaikka näitä käsitteitä ei usein vain haluta sekoittaa keskenään.

Hyvä yhteishakija on vähintään täysi-ikäinen mutta mielellään yli 20 vuotta vanha. Hän myös omaa vakaan taloudellisen tilanteen ja niin hyvät palkkatulot, että lainaa tarjoava taho näkee hänen parantavan sinusta eli päähakijasta tehtyä riskiluokitusta. Hyvän yhteishakijan kanssa pankki tai rahoitusyhtiö voi luottaa saavansa lainaamansa rahat varmasti takaisin, ja pienentyneen riskin ansiosta sillä on varaa antaa laina pienemmällä korolla.

Hae lainaa yhteishakijan kanssa, mikäli nämä kriteerit täyttyvät. Rinnakkaishakijan käyttäminen vaatii kuitenkin luottamusta puolin ja toisin, sillä yhteishakija sitoutuu olemaan vastuussa lainasta yhtä lailla ensisijaisen hakijan kanssa. Laina on siis myös yhteishakijan kontolla.

Jos toinen hakija ei pysty maksamaan lainaa takaisin, lankeaa vastuu rinnakkaishakijalle. Älä hae lainaa yhteishakijan kanssa, jos hänellä on aiemmin ollut ongelmia raha-asioiden hoitamisessa.

Aina yhteishakijan lisääminen ei ole järkevää

Yhteishakijan kanssa on mahdollista saada isompi laina, mutta usein pienissä lainoissa yhteishakija ei ole välttämättä hyödyksi. Esimerkiksi vain alle 2 000 euron lainan saa helposti myös ilman yhteishakijaa – etenkin, jos sinulla on säännölliset tulot.

Kannattaa myös olla hieman valikoiva yhteishakijaa harkitessa. Jos kaavailtu rinnakkaishakija omaa epäsäännölliset tulot tai hänellä on maksuhäiriömerkintöjä, se tarkoittaa, että hänestä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä lainahakemuksessa.

Kenen kanssa lainaa voi hakea yhdessä?

Päähakijan kanssa lainaa voi hakea kuka tahansa täysi-ikäinen suomalainen (kriteerinä suomalainen henkilötunnus), jolla on jonkinlaiset tulot eikä maksuhäiriömerkintöjä. Yhteishakija ei voi saada lainaa ilman luottotietoja.

Pääsääntöisesti lainaa haetaan yhdessä puolison tai perheenjäsenen kanssa, mutta voit hakea yhteislainaa myös ystävän kanssa.

Lainan päähakijan ja rinnakkaishakijan erot

Jotta voi hakea lainaa, on lainaan määriteltävä sekä päähakija että rinnakkaishakija. Käytännössä ei ole kuitenkaan väliä, kumpi rahat käyttää, ja voitte myös jakaa lainasumman. Tämä kuitenkin tarkoittaa myös sitä, että molemmat ovat vastuussa lainan takaisinmaksusta.

Rinnakkaishakija on yhtä lailla vastuussa koko lainasummasta, eli ei vain puolesta. Mikäli päähakija ei voi maksaa lainaa takaisin, joutuu maksumieheksi rinnakkaishakija.

Rinnakkaishakija ja laina-aika

Rinnakkaishakija vaikuttaa esimerkiksi mahdollisuuteen saada iso lainasumma, mutta toki yhteishakijan kanssa voi lisäksi myös saada enemmän keskusteluvaraa myös laina-ajan suhteen. Vakuudettomiin lainoihin voi saada laina-aikaa 1-15 vuotta.

Pitkä laina-aika pienentää aina lainan kuukausierää, eli voit saada sen avulla lisää liikkumavaraa kuukausittaiseen maksuvaraan. Lyhyt laina-aika voi olla rankka hetken, mutta sen avulla voi pitää lainakulut pieninä ja myös päästä lainasta nopeasti eroon.

Älä hae lainaa yhteishakijan kanssa ilman lainavertailua

Vertaa lainoja ja kilpailuta ne aina, olipa kyse yksin tai rinnakkaishakijan kanssa otetusta lainasta. Mitä suurempi lainasumma on kyseessä, sitä tärkeämpää lainan kilpailuttaminen on.

Lainaa voi kilpailuttaa sekä pieniä että suuria summia. Kilpailuta laina, ja voit saada huomattavasti edullisemman lainatarjouksen ja säästää isoissa lainoissa jopa nelinumeroisia summia.

Usein kysytyt kysymykset lainasta yhteishakijan kanssa

Mitä tulee ottaa huomioon rinnakkaishakijan kanssa lainaa hakiessa?

Rinnakkaishakijan kannattaa sisäistää, että jos päähakija ei selviä yksin lainan maksamisesta takaisin, tulee rinnakkaishakijan maksaa koko lainasumma takaisin lainaehtojen mukaisesti. Lainan hakeminen yhteishakijan kanssa on suositeltavaa, mutta yleensä yhteishakijaksi suositellaan puolisoa tai perheenjäsentä. Myös luotettavan ystävän kanssa voi hakea lainaa.

Voiko ilman luottotietoja saada lainaa yhteishakijan kanssa?

Kun haet lainaa yhteishakijan kanssa, otetaan hakemuksessa huomioon molempien hakijoiden palkka- tai eläketulot ja luottotiedot. Rinnakkaishakija on myös vastuussa lainasta, joten ainakin jotkut lainanantajat saattavat myöntää luottotiedottomalle lainaa yhdessä rinnakkaishakijan kanssa.

Onnistuuko yhteishakijan lisääminen lainaan myöhemmin?

Käytännössä yhteishakijan voi lisätä lainaan vain alkuvaiheessa. Lainojen yhdistely uuden lainan kanssa onnistuu myöhemminkin, jolloin uusi yhteinen laina voi olla huomattavasti halvempi. Uudella lainalla voi sen jälkeen maksaa vanhan pois. Kilpailuta laina, ja saat sen vielä edullisemmin.

Miten käytännössä haetaan lainaa rinnakkaishakijan kanssa?

Lainahakemuksessa on aina oma kohtansa rinnakkaishakijan tiedoille, joten hakemus kannattaa täyttää yhdessä. Hakemukseen vaaditaan molempien tulotiedot (tulot voivat olla myös pääoma- tai eläketuloja). Luottotiedot tarkistetaan automaattisesti molemmilta.